Meditation
Vipassana

O našem učitelju

Achan Sobin Namto

Jedan od prvih učitelja u Insight Meditation Society u Barreu, Bhikkhu Sopako Bodhi (Ajahn Sobin Namto) rođen je na sjeveroistoku Thailanda, u mjestu Wangplado 1932. godine. Kao mladić otišao je u Bangkok, postao redovnik, te pohađao buddhističke studije.

Sa samo devetnaest godina prošao je intenzivne duhovne vježbe pod vodstvom glasovitog učitelja vipassane Chao Khun Bhavanapirama There, koji ga je i uveo u tehniku razvijanja pažnje iz trenutka u trenutak.

Neko vrijeme nakon toga živio je kao lutajući redovnik (tudong), ćesto puta se susrevši sa opasnostima azijske džungle, gdje je ćesto znao sresti tigrove ili otrovne zmije.

Na Thailandu i u Burmi učio je vipassanu od najvećih učitelja toga doba, uključujući i Mahasi Sayadawa. U dobi od samo 24 godine postao je učitelj kako vipassane, tako i abhidhamme (buddhističke metafizike i psihologije). Puno je godina poućavao na glasovitom Odsjeku V samostana Wat Maha Dhatu u Bangkoku, kao i u ostalim samostanima. Kasnije je utemeljio centar za meditaciju na jugu Thailanda.

Godine 1972. postao je opat prvog thailandskog buddhističkog samostana u Sjedinjenim Državama, u sjevernom dijelu Hollywooda u Kaliforniji. Četiri godine kasnije utemeljio je samostan Wat Buddhawararam u Denveru, smatravši kako će na taj način pridonijeti širenju vipassane. Živeći niz godina u Sjedinjenim Državama stekao je niz prisnih prijatelja među budhističkim redovnicima različitih škola. Tako sam voli pričati o danima koje je proveo sa Chogyam Trungpom ili naprimjer Seung Sahnom.

Za svoj rad, te širenje vipassane na Zapadu primio je brojne nagrade, između ostaloga od gradonačelnika Los Angelesa, kao i od samog kralja Thailanda.

Poštovani Sopako Bodhi Bhikkhu sada živi u svom rodnom mjestu Wangplado, na Thailandu, gdje gradi centar za meditaciju, kao i pagodu sa relikvijama Buddhe i Arahanta. Pagoda će biti nalik na glasovitu pagodu u Bodhgayi, India, koja se nalazi na mjestu Buddhinog prosvijetljenja.

Njegovi učenici ćesto istiću njegovu toplinu, suosjećanje i humor, ali isto tako i njegovu nepokolebljivost kada su u pitanju izvorna Buddhina učenja. Mnogi ga drže jednim od vodećih svjetskih autoriteta na području vipassane i abhidhamme. Njegov neumoran napor da podijeli ova učenja s drugima pomogao je mnogim tražiteljima istine.